Wat is de Roparun?

De Roparun is een loopevenement van 530 kilometer vanuit Parijs en 580 kilometer vanuit Hamburg waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Het motto is al jaren: "Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven"

Een Roparunteam bestaat uit maximaal 8 hardlopers die ieder gemiddeld zo'n 65 kilometer rennen, ruim 1,5 marathon. Daarnaast bestaat een team uit 4 tot 6 fietsers en nog een aantal mensen in de begeleiding: chauffeurs, verzorgers, cateraars en wegkapiteins. Teams zijn zelf verantwoordelijk voor de invulling van deze taken en voor de volledige organisatie van het team.

Ontstaan van de Roparun

In 1992 werd de Ro(tterdam) Pa(rijs) Run vanuit een weddenschap geboren. De allereerste keer namen er 13 teams deel, de opbrengst was 100.000 guldens. De organisatie van de run was in handen van een groepje van 20 vrijwilligers. De organisatie van de Roparun heeft besloten om vanaf 2009 een maximum aantal van 275 teams toe te laten maar met de start vanuit Hamburg kon het aantal teams uitgebreid worden. De Roparun draait nog steeds grotendeels op vrijwilligers die het hele jaar bezig zijn met de voorbereidingen.

Opbrengst  Roparun

Naast de sportieve inspanning moet er ook een inspanning geleverd worden om geld op te halen om het motto te kunnen uitvoeren! Teams doen dit door het organiseren van allerlei acties. Denk hierbij aan het inpakken van boodschappen, het wassen van auto's, het houden van collectes en het zoeken naar sponsors. Ook zijn de leden van een team verplicht Roparun-loten te verkopen waarvan de opbrengst ten goede komt aan het doel. Tijdens het eindfeest van de Roparun, dat een week of drie na de finish plaatsvindt, wordt de totale opbrengst van de Roparun bekend gemaakt. De afgelopen 25 edities van de Roparun is al meer dan 73 miljoen euro opgehaald voor zorg aan mensen met kanker.

Roparunners trachten leven toe te voegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven. Roparunners staan voor het verbeteren van de kwaliteit van het leven van kankerpatiënten. De opbrengst van de Roparun wordt niet besteed aan onderzoek, maar komt rechtstreeks ten goede aan zaken die het leven van kankerpatiënten kunnen veraangenamen.

 

 

foto1.jpg